2016. november 24., csütörtök

Xorux - LPAR2RRD

Régebben elég sok időt eltöltöttem azzal, hogy próbáltam a vCenteren lévő performancia adatok egy részét megőrizni úgy, hogy abból hosszabb távra is lehessen kimutatásokat készíteni mondjuk az 5 perces adatok alapján. Részsikerek voltak (ezekről itt és itt, valamint részben még itt írtam).
Persze világos volt, hogy találok ettől sokkal jobb, kényelmesebb és ingyenes megoldást is ha keresek, de egy kicsit jó volt beleásni magam a vCenter adatbázis felépítésébe.

Ha lesz rá mód, akkor írok a jövőben más termékekről is, de most szeretném nektek bemutatni azt, ami a legjobban tetszett eddig. Ez pedig a Xorux cég Lpar2rrd nevű terméke.

Ezt állítják magukról:

Bring on the market an easy solution for performance monitoring and capacity planning of your highly virtualized environment with the GUI understandable from technician to the management level. Our tools should act as the front-end tools where you can easy and quickly identify load abnormality and locate problems on the infrastructure level.

Nem a VMware az egyetlen amihez fejlesztenek, sőt talán nem is ez a legfontosabb, de majd mint látni fogjátok, komoly munkát végeztek itt is. A telepítése rendkívül egyszerű, mivel egy .OVA file-t kell csak letölteni, és telepíteni. Az appliance előre telepítve tartalmaz minden olyan komponenst, amivel nem csak a VMware, hanem a többi támogatott környezet is monitorozható.


Bár a többihez kell még némi manuális konfiguráció, a VMware esetében használatra kész. A fenti képen látható, hogy kb. mire is használható a termék.

Miután VMware GUI based linkre kattintunk, beállíthatjuk, hogy mely vCenterhez vagy vCenter szerverekhez szeretnénk csatlakozni. Ez a baloldalon található Configure opcióval érhető el. Ott kattintsunk a Create New Credentials gombra, majd adjuk meg a vcenter szerverünk adatait.


Ha több környezetünk van, akkor egyesével vigyük fel a rendszerbe. Ha végeztünk, akkor a run data load megnyomásával el is kezdhetjük az adatgyűjtést.


A termék ingyenes, de vásárolható támogatás is hozz. Ebben az esetben minimálisan több lehetőségünk lesz. De ha eddig bármi problémám volt, a fórumban mindig kaptam választ és megoldást is.

Folyamatos a fejlesztés, és a javítócsomagokat nagyon egyszerűen, a GUI-n keresztül betölthetjük. Ehhez csak le kell tölteni a kis méretű .rar file-t, és a baloldalon az RPAR2RRD alatt lévő Product upgrade funkcióval egyszerűen rá kell mutatni a .rar file-ra és Upload file. Ennyi.

A következő cikkben néhány látványos ábrán szeretném bemutatni, hogy mit is tud. Mivel már 8-9 hónapja használom, ezért már sok adat van, így nemcsak a napi, hanem az éves diagramok is használhatóak. De ezt majd legközelebb.

1 megjegyzés: