2016. december 14., szerda

Xorux - LPAR2RRD Datastore monitoring és egyebek

Ebben az utolsó részben röviden bemutatom, hogy milyen lehetőségeket biztosít datastore monitorozáshoz, illetve milyen egyéb kisebb-nagyobb, de nagyon hasznos képessége van még az lpar2rrd-nek. (Virtuális gépek és hostok monitorozása az előző cikkekben találhatóak)

Datastore

Természetesen ez előzőek ismeretében már elég jól ki lehet találni, hogy mire számíthatunk, ha datasore-okról van szó.

Foglaltság

Szokásos értékek, azaz kapacitás, használt és provisioned tárhely. Ha ez a cikk néhány hónappal hamarabb születik, akkor egészen más jellegű lenne a lenti kép. Ugyanis a régebbi storage esetében thin diszkeket használtam, így a used és a provisioned értékek akár jelentősen eltértek egymástól. Az új felállásban viszont ezt rábíztuk a storage-ra, és a virtuális gépek thick diszkeket kaptak. Ezért nincs igazából eltérés a used és provisioned között.


MB/sec

Nagyon szemléletesen mutatja az írás és olvasás sebességét, amint a lenti ábrán látjátok is. Az y tengely pozitív oldalán mutatja az írás, a negatív oldalán pedig az olvasás nagyságát. Érdemes nagyban is megnézni (mivel a kis méretben a csúcsok eltűnhetnek), hogy lássuk mekkora maximális írási vagy olvasási sebességek történtek az adott intervallumban.


IOPS

Hasonló megoldással mutatja az IOPS értékeket is. 


Datastores TOP

Nem pontosan illik ebbe a sorba, de ha már datastore a téma, akkor van Datasore TOP diagram is. Tetszőleges időszakra táblázatos formában, a szokásos napi, heti, havi és éves időszakokra diagramokon láthatjuk az értékeket. Ezekből pedig van öt különböző, IOPS read és write, data read és write, valamint használt tárhely. Pillanatok alatt átlátható, hogy van-e olyan datasore, ami valamilyen szempontból sokkal jobban terhelt mint a többi.



Egyebek

Nagyon sok ábrán lehetne még bemutatni, hogy a három nagy téma (vm, host, datastore) mellett miket tud még az alkalmazás. De nem szeretném ezzel feleslegesen növelni a bejegyzés méretét. Úgy gondolom, hogy akit az eddigiek nem győztek meg, azt úgysem érdeklik nagyon a kisebb, de nem kevésbé hasznos képességek sem. Aki viszont szívesen kipróbálja, az majd úgyis meglátja miket tud még. De persze néhány fontos dolgot nézzünk még meg :)

Dashboard

Van egy default dashboard, illetve mi is összeállíthatunk újabbakat, amiket névvel ellátva el is tudunk menteni. Tulajdonképen ez egy nagyon kis diagramokból álló oldal. Ránézésre kb. 200 pont széles lehet. Igazából arra jó, hogy a kis ábrára klikkelve megnézhetjük nagy méretben is, hiszen a kis méret miatt még inkább torzulnak a csúcsok. Így néz ki a default egy kis részlete:


A default dashbord tartalmazza az összes host két fajta napi CPU diagramját (részletek a hostok leírásánál), valamint ha készítettünk úgynevezett Custom Group-okat, akkor azokat is.

Saját dashboard-ot pedig úgy készíthetünk, hogy ha az aktuális diagram jobb-felső sarkában van egy csillag, akkor arra kattintva hozzáadhatjuk az aktuálishoz. Ha egy teljesen újat akarunk csinálni, akkor előbb ne felejtsük el a Clear Dashboard gombra kattintva törölni a megjelenített tartalmat. Amikor pedig végeztünk, összeállítottuk úgy ahogy nekünk hasznos, akkor a Save Dashboard-dal nevet adva elmenthetjük.

vCenter Totals

Három lehetőségünk van, de egy nagyobb környezet esetében igazából csak kettőt érdemes használni. Képes megjelenti egy ábrán a vCenteren lévő összes hostot vagy clustert vagy virtuális gépet. Ez utóbbira gondoltam az előbb. Több ezer virtuális gép esetében elég nehéz lenne bármit leolvasni az ábráról. De pl. clusterek esetében igen hasznos ábrát kapunk:


Cluster Totals

Ez egy újabb szint, ahol információkat tudunk nagyon gyorsan kinyerni az lpar2rrd használatával. Ez annyival több az előző pontban lévőknél, hogy trend ábrát is kapunk. Azaz egy adott cluster esetében láthatjuk, hogy mi várható egy múltbeli időszak alapján a jövőben. (előző hónap, előző három hónap, előző év alapján). Mindezt CPU és memória vonatkozásában is megnézhetjük. Példának nézzünk egy ilyen képernyőt is.


Természetesen az is érdekes lehet, hogy a cluster hostjai hogyan teljesítenek.


Összegzés

Láthattátok, hogy annak ellenére, hogy egy ingyenes alkalmazással van dolgunk, az lpar2rrd nagyon hasznos és sokat tud. Miközben ezek a cikkek születtek, kijött egy kisebb javítás, amiben elvileg az Excelbe is lehet már importálni a historical riportokat. Ez csak arra példa, hogy a fejlesztés nem áll le.
Még egy fontos dolog, amit talán eddig nem említettem. Ezek a diagramok automatikusan frissülnek. azaz ha van egy kedvenc képernyőnk, akkor azt nem kell frissíteni ahhoz, hogy lássuk az új értékeket, hanem ez 20 percenként megtörténik.

Ha esetleg valaki adott neki egy esélyt, és kipróbálta, az pár szóban számoljon be róla, mindenkinek hasznos lehet.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése