2019. március 13., szerda

vSphere 6.7u1 upgrade 1.

A közeljövőben tervezem, hogy az általam üzemeltetett Vmware környezeteket egységesen 6.7 U1 verzióra hozom fel. Ez egy igen sok lépcsős feladat lesz, mivel jelenleg van 6.0-ás Windowsos vCenterem, 6.5U1-es vCenter appliance külső PSC-vel, és mindehhez még hozzájön egy Horizon környezet is, ami már nem alkalmas Windows 10-es linked clone gépek kezelésére. Tovább bonyolítja a dolgot, hogy a 6.7 U1-től a külső PSC használata már nem ajánlott. A 6.7 U1 megjelenés óta már eltelt 3 hónap, mire odajutok, hogy az éles rendszert frissítsem, az még további pár hónap lesz, így úgy hiszem, hogy elég "érett" verzióra fogok frissíteni. Azt, hogy érdemes-e átállni 6.5-ről 6.7 U1-re, azt mindenki eldöntheti a fellelhető információk alapján.
Én mindenesetre megteszem az első lépést azzal, hogy a 6.5 U1-es tesztkörnyezetemet megfrissítem a legújabb verzióra. A frissítés módja szerencsére olyan, hogy a végén az új verzió mellett megmarad a régi is kikapcsolt állapotban, így ha valami igen nagy gond lenne, a régi visszakapcsolásával semmissé tehetem az egészet.

Ebben az első részben a PSC upgrade folyamatát fogom leírni. Ehhez a VMware-VCSA-all-6.7.0-11726888 verziót fogom használtam. Letöltés és kicsomagolás után, a grafikus felületű upgrade a vcsa-ui-installer\win32 mappában érhető el. Indulás után egy elég tetszetős felületet kapunk, ahol nekikezdhetünk a frissítésnek.


Az egyes lehetőségek magukért beszélnek. Ebben a konkrét esetben a második, Upgrade opciót kell választani.



A következő ablakban kapunk egy rövid ismertetőt arról, hogy az upgrade gyakorlatilag egy kétlépcsős folyamat. Első lépésben létrejön egy új virtuális gép, amire a második lépésben átkerül minden beállítás a forrás applinace-ről.


Meg kell adni a forrás appliance nevét vagy IP címét, majd Connect to Source.


A kapcsolódáshoz szükséges az eredeti applinace root jelszava, és annak a környezetnek az elérhetősége, ahol az appliance fut.


Következő lépésben azokat az információkat kell megadni, hogy az új appliance milyen környezetbe kerüljön.



A fenti három ablakba a szokásos információkat kell megadni az appliance telepítéséhez (folder, cluster, datastore)


A következőkben az appliance ideiglenes hálózati beállításait kell megadni. Ideiglenes, mivel a második körben a forrás appliance beállításait lemásolja, és alkalmazza az újra.


Ezután egy összefoglaló képernyőn átnézhetjük az előzőekben megadott információkat, és ha mindent jónak találunk, akkor a Finish hatására megkezdődik a telepítés.


A környezetünk sebességétől függően 10-20 percet vesz igénybe a művelet.


Miután ez a fázis rendben lement, lehetőségünk van rá, hogy a második körös konfigurálást egy másik időpontban csináljuk meg. De ha már belekezdtünk, akkor inkább Continue.


A következő ablakban pár szóban leírja, hogy mi is fog következni. Gyakorlatilag lemásol minden fontos adatot, beállítást a forrás gépről, majd azt lekapcsolja. Utána alkalmazza az eredeti hálózati beállításokat az új appliance-re.


Első lépésben plusz információnak meg kell adnunk az SSO admin nevét és jelszavát. Nálam ez az administrator@vspehere.test. A többit kitölti előre, mivel azt már az előző fázisban bekérte tőlünk.


Azután végrehajt egy upgrade előtti ellenőrzést, és annak eredményét jeleníti meg. Ha nincs különösebb probléma, akkor mehetünk tovább.


Mielőtt megkezdődik az adatok másolása, konfigurálás, stb. még átnézhetjük a megadott adatokat, majd Finish.


Kapunk egy figyelmeztetést arról, hogy az eredeti applinace le lesz kapcsolva a konfigurálás során.


A telepítés befejezése előtt kapjuk még a fenti üzenetet. Ha lezártuk, rövidesen vége a folyamatnak.


Ez már egy kicsivel hosszabb folyamat, főleg ha egy nagyméretű vCenter-t frissítünk. De most nem ez volt a helyzet, így ez is lement kb. 20 perc alatt. Ez volt az utolsó lépés. A végeredmény az lett, hogy a régi appliance eredeti formájában lekapcsolva megmaradt, az új pedig fut. Ha belépünk az appliance management felületére, akkor egy megváltozott, a HTML5-ös kliens felületére emlékeztető oldalt kapunk.


Természetesen a 6.5 U1-es vCenter appliance gond nélkül működik az új 6.7 U1-es PSC-vel is, mint az várható volt. Így nem vagyunk rákényszerítve arra, hogy mindent egy lépésben csináljunk meg.

A következő bejegyzésben a vCenter frissítés folyamatát írom majd le, de nyilván az nagyrészt megegyezik a fentiekkel, így az már sokkal rövidebb lesz.

2 megjegyzés:

  1. Kiváncsian várom a Windows 6.0 ext. PSC verzió frissítést 6.7 U1-re leírásod :-)
    Üdv,
    Tibi

    VálaszTörlés
  2. Olyan nem lesz :) Jelenleg a 6.0-ás Windows-os vCenter is a 6.5-ös external PSC-t használja. Itt Windowsos 6.0 --> Appliance 6.7 migráció lesz.

    VálaszTörlés