2011. augusztus 29., hétfő

VMware Syslog Collector használata vSphere 4 környezetben

Az ötös verzió egyik újdonsága, hogy saját syslog gyűjtő szolgáltatást tartalmaz, azaz minden külső alkalmazás nélkül elérhetjük, hogy a hostjaink logját egy központi helyen tároljuk. Persze ezt eddig is megtehettük a vMA segítségével, de aki Windows környezetben érzi jól magát (mint én), annak ez nagy segítséget jelent. (Tudom, hogy ebben a körben többségben vannak a Linux hívők és ismerők, de én már azt hiszem így maradok)

Mivel a Syslog Collectornak van vCenter független telepítési módja, azért jött az ötlet: mi lenne ha a meglévő vSphere 4 környezet logjait is már ezzel gyűjtögetném egy helyre. Erre igazából csak egy 64 bites, elegendő szabad diszk kapacitással rendelkező szerverre van szükség, hiszen az egész nem más mint egyetlen szolgáltatás, ami nem is kér sok erőforrást.
Az egyelőre nem tiszta számomra, hogy licence szempontjából ez rendben van-e, de kipróbálni akkor is érdemes.

A telepítés nagyon egyszerű.
Indítsuk el a vCenter 5 telepítőjét, majd onnan a VMware Syslog Collector telepítést.


A szokásos üdvözlő és egyéb képernyő után megadhatjuk a telepítés alap könyvtárának és a logok tárolásának helyét.


A Repository helyét szabadon megváltoztathatjuk, de arra ügyelni kell, hogy a könyvtárstruktúra maradjon meg, mivel az feltétele a helyes működésnek.


Itt válasszuk a Stanadalone módot. Utána már csak a default portokat kell elfogadnunk, valamint hogy milyen IP címen akarjuk elérni a Syslog szervert. (Ha esetleg több IP címe lenne a szervernek)

Ha mindez megvan, akkor a telepítés néhány másodperc alatt megtörténik. Ezután már csak annyi a dolgunk, hogy a hostokon beállítsuk a most telepített Syslog szerver IP címét.


A beállítás után, ha visszanézünk a Syslog szerverre, akkor láthatjuk a beállított mappában minden Host egy külön almappába küldi a logokat.


Az egyes logok megnyitása után annyi furcsaság látszik, hogy a logbejegyzések közötti elválasztó karakter nem az új sor, hanem a <166> karakter sorozat. Ahhoz, hogy olvasható legyen a log, ki kell cserélni a <166> stringet egy új sor jelre. Pl. a Notepad++ esetében a \n szekvenciára. Így már olvasható az eredmény:



Tehát mielőtt nekikezdenénk a nagy upgrade folyamatnak, már előtte élvezhetjük a vSphere 5 egyik újdonságát.

Egy kis kiegészítés. Amennyiben utólag szeretnénk módosítani az egyes log file-ok méretét, illetve a megmaradó rotációk számát, akkor az operációs rendszertől függő helyen lévő vmconfig-syslog.xml file-t kell szerkeszteni.

Az .xml helye és tartalma:

Windows 2003 –> C:\Users\All Users\VMware\VMware Syslog Collector\vmconfig-syslog.xml
Windows 2008 –> C:\ProgramData\VMware\VMware Syslog Collector\vmconfig-syslog.xml

<defaultValues>
<port>514</port>
<protocol>TCP,UDP</protocol>
<maxSize>2</maxSize>
<rotate>8</rotate>
<sslPort>1514</sslPort>
</defaultValues>

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése