2013. április 20., szombat

vOpenData – nyílt közösségi virtualizációs adatbázis projekt

Ben Thomas és William Lam közösen elhatározták, hogy megpróbálnak létrehozni egy olyan adatbázist, amiből válaszokat kaphatunk pl. a következő kérdésekre:

- mekkora egy átlagos VM mérete?
- átlagosan hány hostot tartalmaz egy cluster?
- átlagosan hány cluster van egy infrastruktúrában
- stb.

Természetesen ilyen adatokat csak akkor tudunk kinyerni, ha minél több valós infrastruktúra adata kerül bele. Itt jövünk mi a képbe. Létrehoztak egy scriptet (pontosabban kettőt, egyet PowerCLI, egyet pedig Perl nyelven), amit ha futtatunk, és az így kapott .zip file-t feltöltjük, akkor mi is hozzájárultunk az adatgyűjtéshez.
A gyűjtött információk semmilyen beazonosítható adatot nem tartalmaznak, csak technikai értékeket. Bár gondolom ez még nem nyugtat meg mindenkit, illetve valószínűleg a munkáltató engedélye is kell a projektben való részvételhez. Ezt mindenki saját maga dönti el, hogy szerinte van-e értelme az ilyen kezdeményezésnek. Ha van, akkor érdemes hozzájárulni a sikeréhez. Rövid idő alatt már több mint 68000 virtuális gép adata került fel, így már tényleges következtetéseket is le lehet vonni.

Ha többet akartok tudni róla, akkor látogassatok ide: http://www.vopendata.org/
De ha csak ha a statisztikákat akarjátok látni, akkor ide: http://dash.vopendata.org/public
Ez utóbbi nekem IE használatával nem működik, lehet hogy csak helyi porobléma. Firefox alatt viszont minden rendben.

Kíváncsi lennék rá, hogy közületek lesz-e valaki, aki támogatja a projektet. Illetve még valami. Annak is érdemes letöltenie a scriptet, aki tanulni szeretne belőle. Én ezt tettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése