2017. február 2., csütörtök

Egy egyszerű "UNMAP" (VMFS5)

Amióta egy 3PAR 8440-es storage-on tároljuk a virtuális gépeinket, thick (eager zeroed) diszkeket használunk. Azaz a storage-ra bízzuk a hatékony tárhely kezelést. Ez többféle eljárás alapján történhet, pl. deduplikáció vagy zero detection. Az, hogy ezek mennyire hatékonyak, most nem kérdés, a lényeg az, hogy működnek. Pl. egy VMware oldaláról majdnem teleírt 5TB-os datastore esetében ez látszik a storage oldalon:

Ha VMware oldalon nézzük ugyanezt, akkor ez van:


Azaz az 5TB-ból csak 352GB szabad. Eléggé jól látszik a különbség.

Mi történik akkor, ha a fenti datastore-on lévő gépek közül törlünk néhányat? Természetesen a VMware oldalon rögtön látszik a különbség:


Tehát már majdnem 3TB szabad hely van a datastore-on. Viszont ha megnézzük a storage-on, hogy hogyan változik a kötet kihasználtsága, igazából semmit nem látunk. Mintha nem is töröltünk volna. 

Ha azt szeretnénk, hogy tükröződjön storage oldalon is a törlés, akkor az a legegyszerűbb, ha létrehozunk a datastore-on az üres hellyel nagyjából megegyező méretű thick eager zeroed diszket. Ezáltal megtörténik a teljes üres terület nullákkal való feltöltése, így a storage a különböző technikákat használva már tudja csökkenteni a tényleges helyfoglalást. Pl. hozzunk létre egy új gépet a fenti store-on:


Ha elkészült, akkor pedig töröljük. Hagyjunk időt a storage-nak, hogy feldolgozza az új helyzetet, majd nézzük meg úja az első ábrán lévő értékeket.


Több mint 2TB-tal csökkent a tényleges foglalás. Így már jobban néz ki:

VMFS6-os időkben ez talán már majd megtörténik automatikusan, de most még ez manuálisan kell megtennünk.

A fenti képek már az új vSphere kliensben készültek :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése