2017. január 20., péntek

Egy kis PowerCLI - Címkék (Tags) használta a get-vm parancsban

Ha már a virtuális gépeinknek vannak címkéi, akkor érdekes lehet az is, hogy miként lehet ezeket használni PowerCLI lekérdezésékben. Címkéket gyárthatunk manuálisan, de ahogy itt olvashatjátok, akár egy meglévő CMDB adatbázisból is feltölthetjük.

Két módszer röviden.

Get-Vm parancs -Tag paraméterének használata

Ha a -Tag paraméter után megadunk egy szöveget, akkor azokat a virtuális gépeket fogja kilistázni, amelyeken valamelyik címke tartalmazza a megadott sztringet (* is használható). Ez is lehet hasznos, ha valamelyik címke jól meghatározott értékeket tartalmaz. Pl. nekünk van egy Patch fázisra vonatkozó címkénk, és ha arra vagyok kíváncsi, hogy melyik gépek tartoznak egy megadott fázisba, akkor csupán ennyi a dolgom:

get-vm -Tag "E1AA" 

Viszont ha az "E1AA" sztring véletlenül szerepel egy másfajta mezőben is, akkor már gond van.


Get-Vm és Get-TagAssignment együttes használata

Ez egy kicsit bonyolultabb, de itt már pontosabban szűkíthetjük a lekérdezéseket.

Get-VM | Select Name,@{N="PatchPhase";E={((Get-TagAssignment -Category PatchPhase -Entity $_ | select -ExpandProperty Tag).Name)}}|?{$_.PatchPhase -eq "E1AA"}


Előbb lekérdezzük az összes gépet, meghatározzuk a PatchPhase értékeket, majd végül szűrünk az "E1AA" értékre. A Select parancs második tagja egy ún. Calculated Property, amely a Property Name-ből (N=) ill. egy property expression-ből (E=) áll.

Ha több címkét is akarunk használni a lekérdezésben, akkor az előbbihez hasonlóan azokra is képezni kell egy-egy property-t. Pl. a következő lekérdezés (az egész egy sor) megadja az összes olyan gépet, aminek a Patch fázisa E1AA, és a szerver gazdája Kovács János.

Get-VM | Select Name,@{N="PatchPhase";E={((Get-TagAssignment -Category PatchPhase -Entity $_ | select -ExpandProperty Tag).Name)}},
@{N="Szervergazda";E={((Get-TagAssignment -Category Szervergazda -Entity $_ | select -ExpandProperty Tag).Name)}}|?{$_.PatchPhase -eq "E1AA" -and $_.Szervergazda -eq "Kovács János"}

Fura mód a Web kliensben a keresésben ezeket a címkéket még nem lehet normálisan használni.Vagy csak én nem találtam még meg.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése