2012. november 30., péntek

vCenter Multi-Hypervisor Manager

Csak idő kérdése volt, hogy a VMware mikor jelenik meg valamilyen vCenter kiegészítéssel, amellyel lehetővé válik más virtualizációs környezetek menedzselése is. Ha jól tudom, a System Center már lehetővé teszi, hogy vCenter megléte mellett bizonyos feladatokat elvégezzünk a a VMware környezetünkben is. Úgy tűnik, egyre több cég használ egynél több virtualizációs megoldást. A lenti ábra egy mostani amerikai felmérésből való, amiből az előző állítás is következik.

 
Ha valakit érdekel a felmérés teljes eredménye, akkor innen letöltheti.
 
Egy nagyon új termékről van szó, ami kb. 10 napja jelent meg. Minden információ, ami ezzel kapcsolatban elérhető, itt található: http://www.vmware.com/support/pubs/vcenter-multihypervisor-manager-pubs.html
Enyhén szólva elég korlátozott tudású a kiegészítő. Bár az én véleményem szerint nem is kellene ebbe túl sok energiát fektetni, de biztosan nincs igazam.
 
Nézzük egy kicsit közelebbről meg a terméket. Két külön telepítendő komponense van. Ezt nem részletezem, nem nagy dolog. A dokumentációból kimásolt ábrán látszik a lényeg.
 
 
 
Egy kicsit ellentmond annak a törekvésnek, hogy az új dolgokat már csak a Web kliensen keresztül lehet használni, mert ez egy hagyományos plug-in a régi kliensben. Ha feltelepítettük a vCenter szerverre, majd a kliensben is telepítettük a plug-int, akkor nézzük, mi is változik.
 
 
Az Inventory részre új lakó költözött, a vCenter Multi Hypervisor Manager. Ha elindítjuk, akkor a vCenter nevére kattintva felvehetjük az inventory-ba az első nem ESX szerverünket. Meg kell adni a Hyper-V szerver nevét vagy IP címét, és egy olyan accountot, amivel csatlakozni tudunk a hosthoz. Ez a verzió csak Windows 2008 és 2008 R2-n futó Hyper-V szervereket képes kezelni. Ha sikeresek voltunk, akkor a valami ilyesmit kapunk.
 
 
Látható, hogy kinézetben igyekeztek mindenben követni azt amit megszoktunk, de azért a "fülek" és lehetőségek száma lényegesen kevesebb.
Nézzünk egy listát a lehetőségeinkről:
  • Hostokat tudunk felvenni, törölni, valamint meg tudjuk nézni a konfigurációjukat
  • Virtuális gépeket tudunk létrehozni a Hyper-V hostokon
  • Meglévő virtuális gépek tulajdonságait tudjuk szerkeszteni
  • Tudunk CD-t,DVD-t, floppy-t csatolni a virtuális géphez, így pl. az op. rendszer telepítését is el tudjuk végezni.
  • A szokásos "power" műveleteket el tudjuk végezni hostok és virtuális gépek esetén
Nézzünk meg néhány képet. A következő egy host Summary ablak.
 
 
Ez pedig egy virtuális gép tulajdonságainak módosításaira szolgáló ablak.
 
 
 
Végül pedig nézzük, hogy kell új diszket adni egy meglévő géphez.


 
 
Kíváncsi lennék a véleményetekre, hogy szerintetek szükséges-e ilyen irányba fejleszteni a vCenter környezetet, vagy pedig mindenhez használjuk az ahhoz leginkább megfelelő alkalmazást. Jelenleg elég kevés tudást pakoltak az MHM plug-inbe, de a kényszer miatt gondolom gyors fejlődés előtt áll.
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése