2012. november 10., szombat

vSphere Data Protection 5.1 - Telepítés, konfigurálás

Annak ellenére, hogy a vSphere Data Recovery (VDR) 2.0 megjelenésekor konferenciákon, cikkekben az az információ jelent meg, hogy az a verzió már egészen használható, sőt szereztem vele jó tapasztalatokat is, mégis azt kell mondjam, hogy meglehetősen problémás a használata. Főbb problémák közé tartozik a nagyon lassú visszatöltés, a teljesen sztochasztikus mentési sebesség (ugyanaz a gép egyszer fél óra, máskor két óra), illetve ha az NFS tároló és a host között valamiért megszakadt a kapcsolat, akkor kivárhatatlan hosszúságú integritás ellenőrzés kezdődött.

Reményeim szerint a vSphere 5.1 mellé a VDR helyett csomagolt vSphere Data Protection (VDP) kellemesebb alkalmazás lesz (Csak az Essentials verzióhoz nem használható). Hogy ez tényleg így van-e, egy 5.1-es teszt környezetben kipróbálom. A tesztelés közben szerzett tapasztalatokat szeretném 2-3 posztban megosztani Veletek. Az első részben a telepítés és konfiguráció lépéseit fogom áttekinteni.

A VDP három változatban tölthető le. 0,5TB, 1TB, 2TB Ezzel a döntéssel meghatározzuk azt, hogy mekkora tárterületet használhatunk mentéseink tárolására. Döntésünk végleges, nincs átjárás az egyes változatok között:( Viszont egy vCenter alatt több appliance is futhat.

A kezdéshez már csak egy működő vCenter 5.1 környezet és némi szabad tárterület szükséges. Szokásos módon, Appliance formájában kapjuk meg, így adott az első lépés:
Nem akarlak az OVA telepítés lépéseivel feleslegesen fárasztani titeket, de az első képernyőt érdemes megnézni.
Arra szeretném felhívni a figyelmeteket, hogy annak ellenére, hogy a 0,5TB-os verziót telepítettem, az appliance bizony 868GB helyet foglal el. Ez a 2TB-os verzió esetében több mint 3TB-ot jelent.
Mint mondtam a telepítés lépéseit nem akarom részletezni. A folyamat az új Web kliens bal felső sarkában követhető.
A telepítés végeztével vessünk egy pillantást a kész gép beállításaira. Látható pl, hogy ez a viszonylag nagy méret hogy jön össze. A 2TB-os verzió esetében is 256GB.os diszkekből áll a virtuális gép.


Most már ideje bekapcsolni a gépet, hogy a kezdeti konfigurációt elvégezhessük. Ameddig a gép bootol, szerezzünk be fix IP címet (DHCP nem támogatott), valamint regisztráljuk be a DNS szerverünkbe olyan néven, ahogy hivatkozni szeretnénk rá a későbbiekben. Ez a kép fogad minket a konzolon:

Láthatjuk, hogy akár itt is elvégezhetnénk a konfigurációt, de ha a képen hivatkozott oldalra bejelentkezünk, sokkal kellemesebb felületen dolgozhatunk. Tehát a böngészőbe írjuk be: https://vdp_ip_cim:8543/vdp-configure.
Itt érdemes megemlíteni, hogy az első induláskor az ún. install módba jelentkezünk be, de ha ezen túljutunk, akkor legközelebb már konfigurációs mód jelenik majd meg, ami sokkal több lehetőséget tartalmaz. Tehát akkor most lépjünk be az install módba, a root/changeme név/jelszó páros használatával.
 
A következő tetszetős képernyőt kapjuk:
Nézzük az elsőt, ahol a hálózati beállításokat tehetjük meg. Ha nem sikerül a név feloldás, nem tudunk tovább lépni, tehát mint említettem előtte legyen meg a DNS bejegyzés.
A következőn válasszuk ki a megfelelő időzónát.
 
A következő ablakban a 'changeme' jelszó helyett kell megadnunk valami "erősebbet". Mint látható, van néhány feltétel.
Már csak egy lépés van hátra. Meg kell adni a vCenter szerver adatait, accountot, jelszót, az SSO szerver címét.
Ezután már csak a 'Finish' van hátra.
Végül újra kell indítani a virtuális gépet (kapunk erről üzenetet is). A dokumentáció is felhívja rá a figyelmet, ez az újraindítás kb. 30 percig fog tartani. Valóban sokáig tart, érdemes közben a konzolt figyelni, hol tart a folyamat.
Ha a gép újraindult, jelentkezzünk be újra. Ekkor természetesen a már előzőleg megadott jelszót kell használnunk. Mint írtam korábban, ún. konfigurációs módban indul el virtuális gép, ahol többek között az előbbiekben bemutatott beállításokat tudjuk megváltoztatni, vagy itt tudjuk elvégezni a jövőben az Appliance frissítéseket, valamint az egyes szolgáltatásokat tudjuk leállítani/indítani.


A következő részben már konkrétan a mentések beállításával, időzítésével, és általában a VDP képességivel szeretnék foglalkozni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése