2012. november 25., vasárnap

vSphere Data Protection 5.1 - Restore

Miután a telepítés és a mentések beállítása megtörtént, nézzük meg, hogyan lehet mentett gépet visszaállítani.


Eltelt kb. 10 nap, azóta a mentések rendben megtörténnek minden este, így van miből válogatni a visszaállítás során. Mint majd láthatjátok, itt is az egyszerűségre törekedtek, ami persze nem is baj egy ilyen termék esetében.
Két teljesen különböző visszaállítási lehetőséget kínál a VDP. Az első a teljes gép, a másik pedig az FLR, azaz a file level restore. Előbb nézzük meg az elsőt.


A szokásos struktúrában láthatjuk az eddigi mentéseinket. Innen kiindulva tetszőleges mentett gép, bármely mentéséből visszaállhatunk. A Restore linkre kattintva megadhatjuk a visszaállítás paramétereit.

 
Ugyan ide jutunk, ha pl. a Web kliensben bárhol az egér jobb gombjával rákattintunk a gép nevére.
 
 
Ha az előző képernyőn tovább lépünk, akkor beállíthatjuk, hogy
a mentett gépet akarjuk-e felülírni, vagy pedig egy új gépet akarunk létrehozni a mentésből.
 
 
Már csak egy összefoglaló ablak van hátra, és indulhat is a mentés. A folyamat előrehaladását a taskok között tudjuk nyomon követni.
 
 
Tulajdonképpen ennyi volt a teljes gép visszaállítás. Valóban egyszerű, nem lehet elveszni a beállítások között:)
 
Akkor most nézzük meg, hogy működik az FLR. Használatának van néhány feltétele (operációs rendszerre és file rendszerre vonatkozóan is), de a legfontosabb, hogy csak olyan virtuális gépen kezdeményezhetjük a file level restore-t, amelyiket ezzel a rendszerrel mentettünk, és van rajta VMware tools. Ez akkor is igaz, ha egy másik gép mentéséből van szükségünk néhány file-ra. Így  hiába is próbálunk kapcsolódni a VDP alkalmazáshoz pl. egy notebookról, nem fog sikerülni.
 
Lépjünk be egy előzőleg már mentett gépre, és a böngészőbe írjuk be, hogy: https://vdp_ip_address:8543/flr
 
 
A szokásos kék bejelentkező képernyőt kapjuk. Attól függően, hogy az aktuális gép mentéséből vagy egy másik gép mentéséből szeretnénk visszaszerezni file-okat, basic vagy advanced login módban mehetünk tovább. Egyelőre maradjunk a basic módban, ahogy a fenti képen is látható. Itt helyi adminisztrátori névvel és jelszóval tudunk tovább lépni.
 
 
Sikeres kapcsolódás után ki kell választani, hogy melyik napi mentésre van szükségünk, majd Mount gomb megnyomásával fel tudjuk csatolni a .vmdk file-okat (akár több mentésből is). Majd Close.
 

 
Össze kell kattintatni a szükséges állományokat, majd a Restore Selected Files gomb megnyomása után már csak annyi dolgunk van, hogy megadjuk a visszatöltés helyét, és indulhat is a visszaállítás.
 
 
 
Ezután nézzük meg, hogy lehet másik gép mentéséből file-okat visszaállítani. Említettem az elején, hogy létezik Basic és Advanced login. Az utóbbi abban tér el a basic logintól, hogy egy lokális admin account mellett egy vCenter szerver admin jogú accountot is meg kell adni.
 
 
Ha sikeresen bejelentkeztünk, akkor tulajdonképpen minden ugyanúgy történik, mint a basic login esetén, azzal a különbséggel, hogy az összes gép összes mentéséből válogathatunk, mint ahogy a lenti képeken is látható. Előbb egyesével mountoljunk fel akár több mentést is, majd zárjuk be a Manage mounted backups ablakot.
 
 
Majd pedig, mint az előbb, ki kell választani a visszaállítandó állományokat,
 
 
 
Ha sok file-t akarunk visszaállítani, akkor az hosszabb ideig is eltarthat. A visszatöltés folyamatát a Monitor restores fülön tudjuk követni.
 
 
Ezzel nagyjából végigértem a visszatöltés lehetséges változatain. Természetesen van még néhány egyéb funkciója is a VDP-nek, de talán ennyi elég ahhoz, hogy mindenki eldöntse, ad-e egy esélyt ennek az alkalmazásnak. Nekem jobban tetszik mint a VDR, de igazi tapasztalatokat majd az éles használat során tudok majd szerezni.
Ha valaki már használja, és ki tudja egészíteni az itt és az előző két postban leírtakat, kérem tegye meg. Ezzel is segítve a felhasználói közösséget.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése